Nyfiken på Mastermind? Gör såhär:

För några år sedan snubblade jag över konceptet Mastermind som handlar om att på ett strukturerat sätt utnyttja den kompetens som finns i ett rum. Napoleon Hill är entreprenören som utvecklade konceptet. Mastermind kan du köra som en workshop på 15 minuter per person, där man i tur och ordning diskuterar varandras utmaningar utan att själv delta i diskussionen.

Låter det rörigt? Det är faktiskt ganska enkelt, och framförallt otroligt givande!

Så här kan du göra:

1️⃣ Ställ klockan på 2 minuter. Berätta om utmaningen du vill ha hjälp med.

💁‍♀️ Håll koll på tiden och se till så att du har formulerat en konkret fråga innan tiden är slut.

2️⃣ Ställ klockan på 2 minuter. Här får övriga deltagare chans att ställa frågor för att förtydliga ditt problem så att de bäst kan hjälpa dig i nästa steg.

💁‍♀️ Försök svara kortfattat för att alla ska hinna ställa sina frågor. Ju bättre deltagarna förstår din utmaning desto bättre hjälp kommer du att få.

3️⃣ Ställ klockan på 10 min. Här sker magin! Vänd dig bort från de andra och lyssna medan de diskuterar ditt problem. Det dyker upp många insikter när andra pratar om dina utmaningar så kom ihåg anteckningsblocket!

💁‍♀️ Tillåt en ”styrning”. För att få ut mest av masterminden ska du inte delta i diskussionen, men ibland säger någon något som du önskar fick mer utrymme. Bestäm innan om ni tillåter att man en gång säger ”berätta mer!” när någon säger något väldigt intressant.

4️⃣ Ställ klockan på 1 min. Nu är det dags för dig att berätta om en viktig insikt du tar med dig från diskussionen.

💁‍♀️ Det är lätt att hamna i fortsatta diskussioner här och det är ju kul om ni har tid. Annars är det dags att gå vidare till nästa person.

Har du testat Mastermind eller något liknande upplägg någon gång?

Tack Till

Bild (Frida Hallström shortfilmsbyfrida) från egenföretagarkonferensen jag var på förra veckan. Det är min tur att lyssna på när de andra diskuterar utmaningen jag vill ha hjälp med. Anteckningsblocket redo för att skriva ner alla nya infallsvinklar 🤓

Pernilla Vingare
Retorikkonsult. Jag hjälper presentatörer engagera sin publik.