Mår du bra av feedforward?

Konstruktiv kritik, respons, feedback eller feed𝑓𝑜𝑟𝑤𝑎𝑟𝑑 som min fantastiska mentor Ulrica Kollberg brukar säga. Uttrycket säger väldigt mycket om henne som person – hur kan jag hjälpa dig för att du ska kunna hålla din presentation ännu bättre framöver?

Är du bra eller dålig på att ta emot konstruktiv kritik?

Forskning visar att människor som har D2 dopamin-receptorer är bättre på att lära av sina misstag än människor som inte har den specifika receptorgenen.

𝑉𝑎𝑑 𝑏𝑒𝑡𝑦𝑑𝑒𝑟 𝑑𝑒𝑡?

Jo! Det betyder att vissa personer lär av sina misstag för att de mår bra av det! När människor med den här receptorgenen får konstruktiv kritik utsöndrar kroppen en dos dopamin som ger dig en må bra-boost.

Inte konstigt att vissa av de jag retoriktränar suger åt sig som svampar av allt jag har att säga när det kommer till att bli en ännu vassare presentatör, medan några verkar önska att jag helst inte hade något att säga alls.

Sjukt spännande information för mig som jobbar med att ge feedback, eller feedforward förstås 😉. Kanske för dig med?

————————

📸 Bild från Ulricas och min lunch i måndags. Jag skickar en tacksam tanke till den tidigare versionen av mig själv som vågade starta eget. Jag är så glad över alla människor jag fått lära känna och fått chansen att lära mig av, där Ulrica helt klart är en favorit.

Pernilla Vingare
Retorikkonsult. Jag hjälper presentatörer engagera sin publik.