Kommer du ihåg något tillfälle i skolan när du satt på en lektion men inte fattade vad läraren sa?

Egentligen hade du behövt räcka upp handen och ställa en fråga men du vågade inte, och tänkte att du nog snart kommer förstå.

Men läraren går vidare utan att du fått svar på din fråga och nu finns det verkligen ingen chans att hänga med.

Fan. Du skulle ha frågat förut.

Nu skulle du ju känna dig ännu dummare om du frågade. För att förstå det läraren pratar om nu måste du ha förstått det första så du checkar ut och tänker på något annat.

Det här är något som händer rätt ofta när jag coachar en talare. Talaren missar att svara på viktiga frågor tidigt vilket gör att publiken inte kan tänka på något annat än när det kommer ett svar på frågan.

Som talare är det vårt ansvar att se till så att frågor blir besvarade i tid för att inte tappa intresset från publiken.

Men hur ska du veta om publikens frågor har blivit besvarade?

Jo, här kommer något revolutionerande 😉:

Du övar inför publik som kan ge dig feedback.

Och ja, det räcker oftast med mamma och grannen för att upptäcka det viktigaste. Och nej, du kommer inte kunna helgardera dig. Självklart finns fortfarande risken att mamma missar något.

När du ska göra något viktigt, som att pitcha ditt företag för investerare vilket skulle kunna innebära företagets överlevnad, är feedbacken avgörande.

Det är så himla kul att jag får vara en del av Connect Sverige Region Västs språngbrädan (senast nu i fredags. Se undermåligt bevis i form av bild på mig i ett tomt konferensrum) där företag får hjälp med förberedelser innan de ska pitcha för investerare.

Då gör det ingenting om någon missat att svara på en viktig fråga. Det fångas upp innan det är viktigt på riktigt.

Pernilla Vingare
Retorikkonsult. Jag hjälper presentatörer engagera sin publik.